Εμπόριο

Α. Εσωτερικό εμπόριο

Στις εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού εντάσσονται τα καταστήματα λιανικής, χονδρικής πώλησης, επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

Eξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης του νομού κατά το παρελθόν - η οποία πιστεύεται ότι θα επανακτηθεί - το εμπόριο έχει οργανωθεί σύμφωνα με τα πρότυπα των μεγαλουπόλεων (Θεσ/νίκη κλπ). Δηλαδή αυξήθηκαν τα καταστήματα χονδρικής πώλησης, οι αντιπροσωπίες και τα Super Markets (χονδρική-λιανική πώληση), και παρέχονται διάφορες ευκολίες στους συναλλασσομένους (χαμηλές τιμές, δόσεις κλπ.). Για το λόγο αυτό, έχει μειωθεί σημαντικά στο εμπόριο, η εξάρτηση του Νομού από την Θεσ/νίκη.

Τα κυριότερα εμπορικά κέντρα είναι η Βέροια, η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια.

 

Β. Εξωτερικό εμπόριο

Ο νομός ήταν και είναι το κυριότερο εξαγωγικό και εμπορικό κέντρο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Τα προϊόντα που εξάγονται, είναι κύρια αυτά που παράγονται στην Ημαθία. Οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, μήλα, σπαράγγια), κομπόστες φρούτων (κονσέρβες), κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (φλοκάτες, κουβέρτες, νήματα) και κρασιά, και κατά δεύτερο, αυτά που παράγονται και προέρχονται από περιοχές εκτός Νομού, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), καρπούζια κλπ.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, μετά την επιβολή του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ οι ανταγωνίστριες προς τη δική μας χώρες, αξιοποίησαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της μικρής απόστασής τους από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα αρκετές αγορές να χαθούν για τη χώρα.

Παράλληλα, εξαιτίας πολλών άλλων παραμέτρων δεν στάθηκε δυνατόν να διεισδύουν ικανοποιητικά τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των Βαλκανίων.

Τέλος, εδώ και αρκετό καιρό, έπαυσε να λειτουργεί η γραμμή ferryboat Βόλου - Συρίας, η οποία προσέφερε διέξοδο στις παραδοσιακά φιλικές αγορές των αραβικών χωρών, των οποίων ο Νομός υπήρξε κύριος τροφοδότης.