Αρχαιολογικοί χώροι της Ημαθίας

Από τα πανάρχαια χρόνια η γη της Μακεδονίας αποτέλεσε κέντρο ανάπτυξης πολλών πολιτισμών. Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί σε όλη σχεδόν την περιοχή του Νομού Ημαθίας καταμαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε δεχθεί από τους προγόνους μας. Οι ανακαλύψεις ξεκινούν από την 3η χιλιετία π.χ. με τα φρούρια και νεκροταφεία στην περιοχή ανατολικά των Πιερίων, συνεχίζονται στην εποχή των αρχαίων Μακεδόνων με πολύ σημαντικά ευρήματα όπως τα βασιλικά ανάκτορα και οι τάφοι των αρχαίων μακεδόνων βασιλέων στην Βεργίνα, οι τάφοι της Κρίσεως, Λύσωνος και Καλλικλέους, Ανθεμίων και του Kinch στα Λευκάδια, αλλά και η σχολή του Αριστοτέλη στην Μίεζα όπου ο αρχαίος φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Στον ίδιο χώρο ανασκάφηκε και το αρχαίο θέατρο που είναι ένα πραγματικό στολίδι και απόδειξη της άνθησης του πολιτισμού της εποχής.

Τα ανάκτορα και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Η χρυσή λάρνακα στον τάφο του ΦιλίππουΣτην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι.

Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με τα στέγαστρά του, είναι ιδιαίτερα επιβλητικός για τον επισκέπτη

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων

Στην περιοχή αυτή βρίσκονται τρεις σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι, της Κρίσεως, του Λύσωνος και Καλλικλέους και των Ανθεμίων, με θαυμάσιες τοιχογραφίες και επιγραφές.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα

Στην περιοχή της Νάουσας βρίσκεται η αρχαία Μίεζα με το θέατρο και η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου για τρία χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχτηκε από τον μεγάλο Ελληνα φιλόσοφο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Εχει σημαντικά εκθέματα από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται:

  • Ελληνιστική και ρωμαϊκή γλυπτική, ολόγλυφη και ανάγλυφη (επιτύμβια ανάγλυφα, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί, πορτρέτα, τραπεζοφόρα, αγάλματα από την πόλη της Βέροιας αλλά και του υπόλοιπου νομού.
  • Ελληνιστική κεραμική και κοροπλαστική από τα νεκροταφεία της Βέροιας.
  • Ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική (κίονες, επιστύλια, βάσεις κιόνων κ.τ.λ. που εκτίθενται στο προαύλιο).
  • Επιγραφική (από την Βέροια και την γύρω περιοχή).
  • Λίγα ευρήματα από Βεργίνα (Αιγές) και από την περιοχή Κοπανού (Μίεζα).

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Πληροφορίες: 23310-24972