Βυζαντινά μνημεία - Μονές της Ημαθίας

Κατά την Βυζαντινή περίοδο, το ρεύμα του Ορθόδοξου χριστιανισμού είναι πολύ δυναμικό και στην Ημαθία. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν λείψανα κοσμικών και εκκλησιαστικών κτιρίων στην πόλη της Βέροιας που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης (1070-1080 μ.χ.), τα τείχη της Βέροιας, τα ερείπια του τετράκογχου βαπτιστηρίου μέσα σε μια τρίκλιτη βασιλική αλλά και οι 48 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, με σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου και 18ου αιώνα διαμορφώνουν ένα πολυσύνθετο πλέγμα ανάπτυξης έρευνας και ταυτόχρονα θρησκευτικής κατάνυξης.

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Παναγία Σουμελά, και τα παρεκκλήσια στις καταπράσινες παρυφές του Βερμίου, ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου, ο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, η Αγία Τριάδα, η έξω Υπαπαντή κλπ συνθέτουν μια μοναδική, μοναστηριακού περιεχομένου διαδρομή που κάθε πιστός θα επιθυμούσε να κάνει. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται ο βυζαντινός ναός Αγίων Αναργύρων στο νησί της Αλεξάνδρειας, ο ναός Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια, η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, η Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Αλεξάνδρειας, η Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης στην Αγκαθιά και πολλά άλλα αξιοθαύμαστα θρησκευτικά μνημεία.

Βέροια

byzant13.jpgΗ πόλη της Βέροιας, γνωρίζει μεγάλη ακμή στη διάρκεια της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. 48 Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί βρίσκονται σήμερα στην πόλη, στους οποίους υπάρχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες του 12ου έως και του 18ου αιώνα μ.Χ. Σημαντικότεροι από αυτούς η Εκκλησία του Χριστού, η Παλιά Μητρόπολη, η Εκκλησία του Θεολόγου και των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης.

Βήμα Αποστόλου Παύλου

byzant15.jpgΟ Απόστολος των Εθνών Παύλος δύο φορές κήρυξε στη Βέροια τη νέα χριστιανική πίστη. Σώζεται ο τόπος στον οποίο μίλησε, το «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου.


 

 

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

TIM_PRODROMOS.jpgΣτις πλαγιές των Πιερίων, πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα, ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Στη μονή ασκήτεψαν μεγάλες μορφές του μοναχισμού, όπως ο Αγιος Γρηγόριος και ο Αγιος Διονύσιος.

 

 

Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά

Αποτελεί προσκύνημα χιλιάδων πιστών κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας. Στη Μονή φυλάσσεται και η εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.