Πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις στην Ημαθία

Η πολιτιστική κληρονομιά περνά διαχρονικά μέσα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής και δημιουργεί ένα σύνολο από παραδόσεις, ήθη και έθιμα που διατηρούνται ζωντανά μέχρι και σήμερα. Το φημισμένο καρναβάλι της Νάουσας με τις κυρίαρχες φιγούρες των Γεννίτσαρων και της Μπούλας αναβιώνει κάθε χρόνο πανάρχαια έθιμα που ξεκινούν από τα διονυσιακά δρώμενα και φτάνουν στα χρόνια του αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας. Οι κατά καιρούς εκδηλώσεις των πολυάριθμων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής όπως τα «Ημαθιώτικα» αλλά και του παγκόσμιου φεστιβάλ «CHIOF-Πυρσού» που διοργανώνεται από τον σύλλογο της Νάουσας «Πυρσός» κάθε χρόνο, προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και γίνονται πόλος έλξης ανθρώπων με ειδικές προτιμήσεις, όπως ερευνητές, ιστορικοί, λαογράφοι, φοιτητές κλπ.

Το καρναβάλι της Νάουσας με τους Γεννίτσαρους και τις Μπούλες

Καρναβάλι της Νάουσας Τις Αποκριές γίνεται η γιορτή του Καρναβαλιού στη Νάουσα, με πλήθος εκδηλώσεων που ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρή Δευτέρα. Περιλαμβάνουν αναβίωση παλιών εθίμων με τα «Μπουλούκια» των Γεννίτσαρων, χορευτικά συγκροτήματα, παρελάσεις μεταμφιεσμένων και λαϊκά γλέντια.

Παράλληλα, λειτουργεί καθ'όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, η «Έκθεση Τοπικών και Παραδοσιακών Προϊόντων» στη Νάουσα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα προϊόντα της περιοχής.

Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται στους Δήμους Μελίκης και Αποστόλου Παύλου.

Τα «ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΑ»

Στο διάστημα από 15 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται οι κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Νομού, τα «ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΑ». Γίνονται σε κάθε γωνιά της Ημαθίας, ιδιαίτερα στους Δήμους και περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας (μουσικές συναυλίες, θέατρο, χορό, αθλητικές εκδηλώσεις, εικαστικά κ.λ.π.), Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, πραγματοποιείται συνάντηση όλων των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας με τα έργα που εκείνη την εποχή ανεβάζουν, συνάντηση χάλκινων από χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου και άλλες καλλιτεχνικές συναντήσεις.

Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ CIOF-ΠΥΡΣΟΥ

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, πραγματοποιείται στη Νάουσα το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ CIOF-ΠΥΡΣΟΥ, που περιλαμβάνει χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια γνωριμίας των πολιτισμών της κάθε χώρας. Το Φεστιβάλ διαρκεί μία βδομάδα.

Οι εκδηλώσεις «Οίνος και Πολιτισμός»

Οι εκδηλώσεις «Οίνος και Πολιτισμός», πραγματοποιούνται από τον Δήμο Νάουσας κάθε χρόνο και έχουν ως κύριο θέμα, το κρασί και την συνολική παρουσίασή του σαν μέσο ανάπτυξης, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά. Παράλληλα, αναδεικνύεται η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής της Νάουσας και της Βέροιας, με την ανάλυση των δομών ανάπτυξης της βιομηχανίας στην περιοχή στις αρχές του αιώνα, αλλά και τη διερεύνηση της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δομής στα εναπομείναντα κτήρια στις πόλεις της Ημαθίας.

Εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

Στις 15 Αυγούστου, ημέρα γιορτής της Παναγίας, γιορτάζει η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, στο όρος Βέρμιο, χώρος προσκύνησης χιλιάδων πιστών. Στο τριήμερο της γιορτής, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διάφορες άλλες εκδηλώσεις

Στις 21 Μαϊου, γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Μελίκη γίνονται τα «Αναστενάρια», ένα παλιό έθιμο, στο οποίο οι Αναστενάρηδες περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων από τα Πολιτιστικά Κέντρα Δήμων και Συλλόγων.